Praktijkvoorbeelden bij ondernemers

Met welke vraag worstelt u?

Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kan of moet? In de afgelopen jaren heb ik ondernemers begeleid bij de start of beëindiging van hun onderneming (bijvoorbeeld gecombineerd in de vorm van een bedrijfsovername). Andere cruciale momenten waar ik bij betrokken werd en wordt betreffen: een veranderende samenwerking, grote veranderingen in de bedrijfsvoering, ziekte of een ongeluk bij de onderneming. Op deze momenten maakt u zelf het verschil, zelfs als het lijkt dat u het niet voor het zeggen hebt. 

Cruciale stappen vragen een goede verbinding tussen wat u wilt en wat er kan in afstemming met uw omgeving. Samen zorgen we ervoor dat u zicht krijgt op de belangrijkse punten, zodat u zelf die stap kunt maken. En zijn jullie het onderling niet eens? Dan help ik jullie ook om samen een oplossing te zoeken.Ik werk regelmatig voor de agrarische sector, maar krijg ook verschillende opdrachten uit het midden- en kleinbedrijf.

Hieronder geef ik enkele voorbeelden van trajecten die ik heb gedaan, of waar ik nog betrokken bij ben:

Bedrijfsovername - Ook praten als de familieband goed is -

Een bedrijfsovername in de melkveehouderij gaat vaak gemoeid met veel geld, verwachtingen en emoties. Zo werd ik benaderd door een ondernemer die zich dit realiseerde. Juist omdat de familieband belangrijk voor ze is, zitten we nu periodiek met elkaar om de tafel om zo alle punten die (kunnen gaan) spelen te bespreken. Daarbij werken we samen met de acccountant, zodat er geen overlap van werkzaamheden is.

- Hoe maak ik mijn idee rendabel? -

Social enteprises zijn vaak gedreven door hun doel, meer dan door hun winstgevendheid. Daarbij is stabiliteit en continuïteit wel een randvoorwaarde om succesvol te kunnen zijn. Samen met dit bedrijf kijk ik naar een effectief verdienmodel en de mogelijke bijpassende (voor)financiering. In een paar gesprekken wordt duidelijk waar de onderneming zich kan versterken.

Sparringpartner - juist als er veel gekozen moet worden -

Ondernemers zien vaak kansen. Soms zoveel kansen dat ze het liefst overal op in willen gaan. Met een vastgoedondernemer zit ik regelmatig samen om prioriteiten te bespreken. Want hoewel hij voldoende medewerkers heeft, ervaart hij sparren op gelijkwaardig niveau (waarbij alle dilemma's, twijfels en personele dingen ook besproken kunnen worden) lastiger omdat dit de sfeer in het bedrijf kan beïnvloeden. Nu heeft de ondernemer de ruimte om dit in een veilige omgeving te bespreken en weet hij waarop hij zijn aandacht en middelen wil richten in de komende periode. Dat geeft rust.

- Welke rol past bij mij? 

In groeiende bedrijven is veel dynamiek te vinden. Wat doet dit met de onderlinge verhoudingen? Welke taken passen het beste bij wie en speelt status/ verwachtingen hier een rol? Hoe blijft de druk aanvaardbaar voor iedereen? Deze vraag kom ik tegen bij een garagebedrijf die wordt gerund door 2 vrienden. In de dagelijkse gang van zaken is er weinig ruimte om te praten over deze genoemde zaken. Ook zijn ze niet altijd gemakkelijk om te bespreken. Al in het eerste gesprek werd duidelijk waar de grootste knelpunten zaten. In de 3 vervolggesprekken hebben we wat ieder het liefst zelf zou willen besproken, welke mogelijkheden er zijn op tafel gelegd en hebben zij de uiteindelijke gezamenlijke oplossing gevonden. Met deze oplossing kunnen ze verder.

- Hoe wil ik verder? -

Een succesvol ondernemer in de bouwsector die vaak in een team van circa 10 mensen werkt, wil eigenlijk wat anders. Hij vraagt zich namelijk af of hij het werk nog 20 jaar wil blijven doen, hij mist uitdaging. Lastiger is dat hij niet verder komt met zijn gedachten dan dat hij iets anders wil. Daarbij kan hij het moment niet vinden en weet hij ook niet waar hij moet beginnen. Door de coaching en een planmatige manier van werken, komt hij verder in zijn eigen denkproces. Door vragen te stellen die hij niet had bedacht, ontstaan er meer en andere keuzemogelijkheden dan hij had gedacht.

- Stoppen is geen optie -

Een varkensbedrijf van vader en zoon loopt vast. Hoe hard er ook gewerkt wordt, er wordt eigenlijk te weinig verdiend. De schulden zijn hoog, alternatieven lijken er niet te zijn. Hoe moeten ze verder? Ik kwam aan tafel en heb aan de hand van de feiten gekeken waar de ondernemers zelf invloed op hebben. Dat zorgde ervoor dat de ondernemers anders konden gaan denken. Door deze inzichten kwamen ze ook weer zelf aan het stuur en kunnen ze weer verder.

Wilt u ook zelf de volgende stap zetten?

Neem contact op

 

Bel 06 5338 9303 of mail voor meer vrijblijvende informatie of een intakegesprek.

 

Op mijn werkzaamheden zijn mijn algemene voorwaarden en mijn privacyverklaring van toepassing.